dimecres, 6 de maig del 2015

L'awalé

Awalé a l'aula L'awalé és un joc d'origen africà el qual consisteix en moure les llavors en el sentit contrari a les agulles del rellotge i anant deixant una per forat. Els punts s'adquireixen quan a la plataforma superior, és a dir, del contrari, queden 2 o 3 llavors. Per explicar bé el joc ho farem amb l'exemple d'una partida amb imatges: Pas 1: El joc està configurat per 12 forats en els quals es reparteixen 4 llavors per forat:
Pas 2: S'agafen les llavors d'algun dels forats de la teva banda i es reparteix una llavor per forat:
Pas 3: Al darrer forat que es sembra, si queden 2 o 3 llavors, aquestes s'han de collir i són els punts que aniràs guanyant:
Pas 4: Guanya el jugador que més llavors ha collit, encara que, al final de la partida quan queden poques llavors, és recomanable pactar el final ja que la partida es pot eternitzar. Què aconseguim amb aquest joc? L'awalé utilitza funcions matemàtiques molt potents com ara l'anticipació, el recompte i l'estratègia. Aquestes funcions són necessàries ensenyar-les a primària ja que a l'educació actual no es potencien suficientment. Per altra banda, és un joc de cultura africana el qual ens apropa a conèixer una mica més el món Africà a través del joc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada